Hallå Där!

Hallå Där,

Amanda Romare – manusförfattare och producent till serien Änglavakt!

”Våga sök stöd för att kunna genomföra din idé. Var inte rädd för att tänka stort och ringa viktiga personer direkt som kan hjälpa dig att förverkliga din idé. Ligg på! Skäms inte för att höra av dig igen om du får ett nej. Folk går att övertala och tycker om envishet. Var inte rädd när det blir fel för i princip allt går att lösa.  Om du känner att din idé är det du vill arbeta med i livet – ge inte upp.”

Från ett Leaderprojekt till en stor tittarsuccé, med stjärnor som bland andra Charlie Gustafsson från ”Vår tid är nu”. Hur gjorde ni egentligen så att den nya SVT-playserien Änglavakt blev månadens snackis?
”Det är väldigt roligt, för stödet från Leader var ju den första investeringen som någon gjorde i projektet, Det gav oss (som var så unga) självförtroende att arbeta vidare, och det hjälpte till i att skapa den visionen som projektet sedan utvecklats till. Utan det stödet, hade vi aldrig kunnat påbörja denna resa helt enkelt!! En viktig del i att vi har nått så långt är ämnet som Änglavakt handlar om. Det är så många som har personliga erfarenheter kring ångest, existentiella frågor och självmordstankar, eller känner någon som har det. Det har funnits en vilja hos många skådespelare att vara med och bidra till att minska stigmat kring psykiska ohälsa av olika slag. Den andra delen i varför projektet har blivit så bra, handlar om att vi har varit väldigt uthålliga – och också lite modiga när det gäller att kämpa för vår vision! Vi tar kontakt med de personer som vi tror är rätt för projektet – och ser till att de förstår det också ;D”

 

Berätta – hur kom idén om Änglavakt till?
”Idén och historien till Änglavakt föddes nästan precis efter jag tog studenten. Dels dealade jag med mycket svåra tankar och känslor kring döden och andra existentiella frågor . Men också för att jag och mina kollegor alltid haft ett stort intresse av fiktion, serier och fantasy. Vi ville utforska hur man med hjälp av de verktygen kunde göra något som gör det lättare för unga att ventilera svåra ämnen.”

 

Har du något tips till andra ungdomar som går runt med världens bästa idé?
”Ja! Våga sök stöd för att kunna genomföra din idé. Var inte rädd för att tänka stort och ringa viktiga personer direkt som kan hjälpa dig att förverkliga din idé. Vare sig det är chefen på ett stort företag, eller en känd skådespelare. Ligg på! Skäms inte för att höra av dig igen om du får ett nej. Folk går att övertala och tycker om envishet. Var inte rädd när det blir fel för i princip allt går att lösa. Knyt några trygga personer kring dig som kan peppa och också ge dig stöd om det går tyngre. Om du känner att din idé är det du vill arbeta med i livet, ge inte upp. Vi har haft några otroliga svackor under utvecklingen  av Änglavakt, då man bara vill lägga sig ner och dö, då allt sett omöjligt ut.  Men sedan vänder det. ALLTID! Lovar!”

 


Änglavakt
I nya SVT-serien ”Änglavakt” får vi följa ängeln Gabriel som räddar människor som vill ta sitt liv. Tanken är bland annat att bryta tabut kring psykisk ohälsa, och att visa att man inte är ensam om man har självmordstankar. I skapandet av ”Änglavakt” har representanter för organisationerna Mind och Suicide Zero fungerat som referensgrupp.

Bakom serien står systrarna Amanda och Adina Romare och deras mamma Pernilla Romare. Serien är till stor del inspelad kring Bjärehalvön, Ängelholm och Helsingborg.

Medverkar gör bland andra Charlie Gustafsson, Adina Romare, Mohamed Said, Madeleine Martin, Regina Lund, Johannes Brost och Happy Jankell.

Alla tio avsnitt sänds på SVT Play från och med måndag den 11 januari 2021.

Här kan du se Änglavakt:
https://www.svtplay.se/anglavakt


Myter om självmord från http://www.suicidezero.se

 

Myt: Samtal om självmord kan ”väcka den björn som sover”
Sanning.Att prata om självmord innebär inte att man ”väcker den björn som sover”. Att sätta ord på tankarna tillsammans med någon som vill lyssna kan istället hjälpa oss att hitta andra utvägar eller göra oss medvetna om att vi behöver söka hjälp.
Myt: Det går aldrig att hindra en person som har bestämt sig
Sanning.Mellan 85 och 90 procent av dem som gjort allvarliga självmordsförsök och överlevt avlider inte av detta senare i livet. Man vill egentligen inte dö, utan vill bort från sitt lidande. Alla som står runtomkring kan förstärka skälen att leva för den som mår dåligt. Även de mest allvarliga självmordstankar kommer och går. Många av dem som överlevt ett självmordsförsök frågar sig efteråt: ”Hur kunde jag tänka så?”
Myt: En person som har gjort ett självmordsförsök kommer alltid att vara självmordsnära
Sanning.Om rätt hjälp ges efter självmordsförsöket kommer majoriteten inte att göra ett försök igen. De flesta som gör ett självmordsförsök dör inte senare i självmord. Det finns dock en förhöjd risk bland de som inte har fått rätt hjälp att göra nya självmordsförsök, framför allt i samband med perioder av depression eller psykos. Vid dessa perioder bör personen bevakas av nära anhöriga och har behov av ytterligare stöd.


Har du självmordstankar och mår dåligt? Eller oroar du dig för en familjemedlem eller en kompis? Eller är du vuxen och oroar dig för ett barn i din närhet? Var inte rädd för att be om hjälp! Hit kan du vända dig:

Självmordslinjen
Självmordslinjen drivs av den ideella föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa eller chatta anonymt. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd.
Telefon: 901 01
Mer information finns på mind.se

SPES – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd
SPES är till för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv. SPES har en telefonjour som du kan ringa till. Alla som du har kontakt med har själva förlorat någon genom självmord.
Telefon: 020 – 18 18 00
För öppettider, information med mera, besök spes.se

Friends
Här kan du få råd och stöd om du blir mobbad eller känner dig otrygg i skolan. De som svarar är vana att prata med barn och unga, och har stor kunskap om mobbning och barns rättigheter. Du kan antingen ringa, mejla eller chatta.Telefon: 08-545 519 90
Mer information finns på friends.se

Stödlista: Psykisk hälsa i kristid
Sveriges kommuner och regioner, SKR, har satt ihop en särskild stödlista med anledning av utbrottet av covid-19. Där kan du hitta information, råd och stöd för att må bättre och förbygga psykisk ohälsa. Listan är uppdelad på olika åldersgrupper och länkar vidare till information och stöd utifrån olika behov.
Läs mer och se hela sammanställningen på uppdragpsykiskhalsa.se.

BRIS för vuxna om barn
BRIS har stödverksamheter för både barn och vuxna. Du som är vuxen och orolig för ett barn i din närhet kan kontakta BRIS vuxentelefon.
Telefon 0771-50 50 50
Mer information finns på bris.se/for-vuxna-om-barn.

BRIS för barn och unga

Ring, mejla eller chatta med Bris. Här kan du upp till 18 år prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen. Ring 116 111, eller gå in på: https://www.bris.se/for-barn-och-unga/just-nu/

Föräldralinjen
För föräldrar eller andra vuxna som är oroliga för barn eller ungdomar i sin närhet. Föräldralinjen drivs av föreningen Mind och de som svarar är utbildade psykologer eller socionomer med lång yrkeserfarenhet.
Telefon: 020-85 20 00
Mer information finns på mind.se.

Jourhavande medmänniska
Ibland behöver du prata om dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Du kan även chatta med jourhavande medmänniska.
Telefon: 08-702 16 80
Mer information på jourhavande-medmanniska.se.

Här finns det fler ställen dit du kan vända dig om du bor i Skåne:Råd och stöd på mejl, chatt och telefon – 1177 Vårdguiden: https://www.1177.se/Skane/liv–halsa/psykisk-halsa/att-soka-stod-och-hjalp/rad-och-stod-pa-chatt-och-telefon/

 

 

 

 

Dela: