Avslutade projekt 2014-2024

Avslutat projekt: Säkrare upplevelser med bruksspelet

Publicerades den 7 december 2016

 

Bruksspelet i Klippan ska bli ett kulturellt fyrtorn i nordvästra Skåne och en reseanledning för besökare som dessutom ska erbjudas upplevelsepaket med lokalproducerad mat, lokal shopping och övernattningar på minde anläggningar.
Det är målet för projektet Bruksspelet 2.0 – upplevelsepaketet, som nu fått klartecken från Leader nordvästra Skåne med Öresund.

Bruksspelet startade som ett Leaderprojekt 2011. Idén var att i levande industri-miljö sätta upp nyskrivna musikaler med lokalhistorisk bakgrund. Bruksspelet spände bågen mycket högt och satsade på nyskrivet manus och nykomponerad musik av etablerade yrkespersoner. Ensemblen bestod av fem yrkesartister och ett 60-tal amatörer som alla fick teater, dans och sångundervisning av proffs.

Liksom de flesta kulturarrangemang, överstiger kostnaderna intäkterna och behöver fler besökare från ett större upptagningsområde. Den största riskfaktorn är det svenska sommarvädret. Hittills har bara ett fåtal föreställningar tvingats ställa in, men en hel del utrustning har skadats. Det går inte att växla upp och satsa på paket-erbjudande om man inte kan garantera att arrangemanget genomförs. Bruksspelet kan därför inte utvecklas – eller ens leva kvar i sin nuvarande form – utan vädersäkring

Med en scen som skyddar mot dåligt väder öppnar sig däremot helt nya möjligheter till att locka fler besökare.

Vid mötet i måndags kväll beslöt LAG, styrelsen för Leader nordvästra Skåne med Öresund att stötta projektet att vädersäkra scenen på Bruket i Klippan och att skapa paketering av upplevelser med möjlighet att kulturliv och besöksnäring kan öka i området. LAG tror också att samverkan mellan föreningar och företag i området kommer att ge nya mötesplatser, servicepunkter och förhoppningsvis nya arbetstillfällen.

Bakom projektet står bland andra Teater Amabile, Pappersbruket och Klippans kommun.

Det formella beslutet om stöd fattas av jordbruksverket.

Kontaktpersoner:

Projektledare: Heléne Lindquist, 073 202 13 80

Verksamhetsledare Leader: Annika Jönsson, 0709-77 33 33

www.leadernordvastraskane.se

 

Dela: