Nyheter

Nyhetsbrev 6 – inspiration

Publicerades den 30 januari 2017

Hej!

Nyhetsbrev nummer 6 – Inspiration

  • Sommarens fyra projekt har nu fått klartecken även från Jordbruksverket
  • Massor av exempel och idéer på projekt från hela landet
  • Hög tid söka inför nästa beslutande LAG-möte

Grönt ljus från Jönköping

Arbetsbelastningen är stor hos Jordbruksverket och handläggningstiderna längre än planerat. Nu är i alla fall våra första fyra projekt hanterade och godkända:
Affärsresan – Örkelljunga
Förstudie Rekreationsområde Makadammen 
Restaureringen av Krapperups gamla vattenmölla
Åsljungasjön – Livskvalitet på riktigt

Samtliga projekt godkändes redan vid LAG-samanträdet den 21 juni 2016

Det finns mycket spännande på gång över hela landet. En del helt utformade efter unika förutsättningar på den platsen, andra direkt överförbara till nordvästra Skåne. Här är några att bli inspirerad av:

Skånes Ess: Naturliga Göinge

Projektägare: FK Göingarna

Syftet med projektet Naturliga Göinge är att få fler att känna sig trygga i naturen, få fler att känna till allemansrätten och göra det enkelt att ta sig ut i skog och mark.

I projektet tas detaljerade kartor över naturområdena runt Östra Göinges byar fram och därefter skapas olika aktiviteter där dessa används, exempelvis kartpromenader.

Läs mer

Skånes Ess: Espresso news – kompass

Projektägare: Competence reklambyrå AB

Syftet med projektet Espresso News – kompass är hjälpa nyanlända i allmänhet och unga i synnerhet med att påskynda sin integration genom att införa en digital informationskanal och parallellt förbereda för en analog trycksak. Projektet ska skapa en insyn och medvetenhet om det svenska samhället samt öka den sociala kunskapen om hur vi lever i Sverige.

Läs mer

Skånes Ess: Nordic Outcraft Festival

Projektägare: Marin Adventures Immeln AB

Det här är ett projekt för att organisera och anordna en återkommande nordisk friluftsfestival i södra Sverige som har fokus på aktiviteter, utbildning och inspiration. Inför år två uppförs i Immeln Vildmarksbyn, en mötesplats i naturen som inspirerar, utmanar och utgör en samlingspunkt för friluftsliv och outdoor events.

Läs mer
Södra Bohuslän: I afton dans.

Det ska vara en självklarhet att fundera på vad som händer i EllösParken i kväll säger projektledarna Åke Knutsson och Sten-Åke Olsson. Folkparken var tidigare känd i hela Västsverige och man vill nu åter göra den till ett nytt besöksmål. Syftet med projektet är att skapa förutsättningar för att kunna ha dansutbildningar och danskvällar genom att man bygger en dansbana under tak. Här ska man sedan kunna anordna kurser och danskvällar i både gammeldans och annan dans som till exempel bugg och foxtrot. Man kommer även att bjuda in nyanlända för att de ska delta och lära ut sin dans- och musikkultur och projektet bidrar på så sätt till integration i samhället. Det kommer att finnas möjligheter för lokala teaterföreningar och musiker att använda dansbanan till sin verksamhet. Hela området ska vara väl upplyst för allas trygghet och en ramp för rullstolsburna ska öka tillgängligheten.

Läs mer

LeaderPH: SIMS Perstorp/ SamhällsInformation – Mötesplats – Språkcafé

Idén med projektet SIMS Perstorp, är att upprätta en form av medborgarcenter, där kommunens nyanlända erbjuds de stödfunktioner och den hjälp som vederbörande behöver för att kunna integreras och etableras i sina landsbygdskommuner. Genom att strukturera upp det intersektoriella samarbetet inom kommunen och mellan kommunen och myndigheter, möjliggör man för ett effektivt nyttjande av varandras spetskompetenser och resurser, vilket i sin tur innebär att målgruppen kommer kunna erbjudas integrationsfrämjande insatser likt de som erbjuds i storstäderna och i tätorten. Med projektet hoppas man kunna stärka målgruppens delaktighet och integration i lokalsamhället, samtidigt som den lokala kompetensen kring mottagande och mångfald kommer stärkas. Då projektet dessutom kommer generera direkta och indirekta arbetstillfällen, gagnar projektet även tillväxten på landsbygden

Ännu mer:

Här är länkar till andra Leaderområden i Sverige där man kan hitta projekt att bli inspirerad av
Kustlandet – området sydost Norrköping
Folkungaland  med fiskeprojekt
Lokalt ledd utveckling i Halland
Leader Närheten (Värmland)
Leader Nedre Dalälven
Sydost Leader (Blekinge)

Leader i Skåne

Besök gärna övriga leaderområden i Skåne och glöm inte att anmäla er till deras nyhetsbrev så får ni koll på vad som händer i hela området
Sydöstra Skåne
Mittskåne utveckling
Leader Söderslätt
Skånes ess
Leader Lag PH
Lundaland – hemsida under uppbyggnad

Nu är det bråttom!

Nästa LAG-möte för nya ansökningar är 27 mars 2017
Ansökningshandlingarna ska vara inne senast den 10 februari.

Vill du också starta ett leaderprojekt?

Föreningar, företag, organisationer och myndigheter kan söka stöd.
Projektet ska vara begränsat i tid, omfattning och kostnad med tydliga mål som kan utvärderas och mätas.
Resultatet av ett leaderprojekt måste vara till bred nytta.

Har du en idé, börja med att gå in på vår sajt och testa den mot tio frågor.
Här hittar du frågorna.

Leader Nordvästra Skåne med Öresund arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden med stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna och beviljar projektmedel till föreningar, företag och offentliga organisationer. Leaderområdet omfattar Landskrona, Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Åstorp, Klippan, Örkelljunga, Ängelholm samt Båstad.

Dela: