Nyheter

Nyhetsbrev 5 – tre nya projekt

Publicerades den 12 december 2016

Hej!

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev klicka här
Nyhetsbrev nummer 5

Tre nya projekt fick klartecken vid LAG:s senaste möte i Landskrona den 5 december.
Internationella gäster imponerades av två tidigare Leaderprojekt.
Få inspiration av andra skånska leaderområden!

Konstskola i Torekov.

Vid  mötet den 5 december beslutade Leader i nordvästra Skåne med Öresund att bevilja projektet Konstskola i Torekov stöd för att gå vidare i arbetet med att etablera en konstskola för ett 30-tal elever.

Tanken är att göra Torekov till ett kreativt och konstnärligt centrum året om genom att skapa en eftergymnasial ett-årig utbildning med planerad start i augusti 2018.

Bakom projektet står bland andra Båstads Kommun/Akademi Båstad som i dag driver en yrkeshögskola med flera utbildningar och ser detta som en naturlig fortsättning till verksamheten. Torekov By AB, Torekovs Turist och Badförening och Föreningen Torekov Kultur och Miljö tycker att projektet är en möjlighet att fördjupa och bredda intresset för området till befintliga grupper men också att nå en ny målgrupp, framförallt yngre människor, med nyetableringar och nyinflyttning som följd.

Leaders beslutande styrelse, LAG, bedömer att projektet kan vara en möjlighet för Torekov att öka sin attraktivitet året runt. Projektet bör även leda till kunskapsbyggande mellan människor, företag och organisationer och skapa nya arbetstillfällen i Torekov.

Stödet ska användas till en förstudie. För att få starta skolan, krävs godkännande av Myndigheten för yrkeshögskolan.

Rekobyn, en ekoby i Röstånga

Röstånga ska bli en by med högre status och med tillgång till ett nytt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart boende. Nu tas skisser fram på ett helt nytt bostadsområde, ett projekt som får stöd av Leader nordvästra Skåne med Öresund.

Röstånga behöver bostäder, familjer i kö vill komma till byn och många äldre skulle gärna sälja villan och flytta till något mindre, om det fanns.

Byggande av bostäder utanför städer är dock oftast inte intressant för större byggherrar. Nybyggnadskostnaderna överstiger vanligtvis försäljningspriset.

Det finns en stor potential för nybyggande på landsbygden men då krävs metoder som förenklar, till exempel användning av lokala naturmaterial.

Bakom projektet står en rad olika intressenter som tillsammans bildat föreningen Röstånga ekoby med långsiktigt mål att bygga ett helt nytt bostadsområde med plats för ett 30-tal hushåll och därmed bidra till bygdens möjligheter att behålla service, skola och allmänna kommunikationer

Vid det senaste styrelsemötet beslutade Leander nordvästra Skåne med Öresund att bevilja pengar till en förstudie eftersom projektet kan vara en inspirationskälla för liknande projekt i regionen och övriga Sverige. Genom att skapa förutsättningar för nya lösningar och metoder kan projektet leda till både ett hållbart ekologiskt kretslopp och energieffektivisering. Projektet har också en bred förankring i bygden och från kommunen.

 

Säkrare upplevelser med bruksspelet

Bruksspelet i Klippan ska bli ett kulturellt fyrtorn i nordvästra Skåne och en reseanledning för besökare som dessutom ska erbjudas upplevelsepaket med lokalproducerad mat, lokal shopping och övernattningar på minde anläggningar.
Det är målet för projektet Bruksspelet 2.0 – upplevelsepaketet, som nu fått klartecken från Leader nordvästra Skåne med Öresund.

Bruksspelet startade som ett Leaderprojekt 2011. Idén var att i levande industri-miljö sätta upp nyskrivna musikaler med lokalhistorisk bakgrund. Bruksspelet spände bågen mycket högt och satsade på nyskrivet manus och nykomponerad musik av etablerade yrkespersoner. Den största riskfaktorn är det svenska sommarvädret. Hittills har bara ett fåtal föreställningar tvingats ställa in, men en hel del utrustning har skadats. Det går inte att växla upp och satsa på paket-erbjudande om man inte kan garantera att arrangemanget genomförs. Bruksspelet kan därför inte utvecklas – eller ens leva kvar i sin nuvarande form – utan vädersäkring
Med en scen som skyddar mot dåligt väder öppnar sig däremot helt nya möjligheter till att locka fler besökare.
Vid mötet i Landskrona beslöt LAG att stötta projektet att vädersäkra scenen på Bruket i Klippan och att skapa paketering av upplevelser med möjlighet att kulturliv och besöksnäring kan öka i området. LAG tror också att samverkan mellan föreningar och företag i området kommer att ge nya mötesplatser, servicepunkter och förhoppningsvis nya arbetstillfällen.
Bakom projektet står bland andra Teater Amabile, Pappersbruket och Klippans kommun.
Läs mer i HD

 

Konferens i Båstad

Den 6-8 december hölls en internationell Leaderkonferens på hotell Skansen i Båstadon. Cirka 150 deltagare från nästan alla EU:s medlemsstater samlades för att utbyta erfarenheter under temat ”Achieving results the CLLD way: Putting the method to work”. Det blev två dagars intensivt workshoppande, paneldiskuterande och fikapaussnackande om hur leadermetoden har använts, bör användas och hur arbetssättet ska kunna vidareutvecklas i en administrativ miljö som kräver mer kontroll och snabba mätbara resultat.
Sista dagen fick deltagarna uppleva hur ord kan bli till handling genom att bussas till två tidigare projekt i vårt område. Första stoppet var Hälsa med hästkraft på Ingeborrarp och det andra Saluhallen i Höganäs. Två helt olika projekt men båda imponerade stort på deltagarna.
Hälsa med hästkraft
Höganäs saluhall

 

 

 

Leader i Skåne

Missa inte att gå in och kika på övriga leaderområden i Skåne. Här finns det massor av spännande projekt som kan inspirera till ett eget i nordväst.

Sydöstra Skåne
Mittskåne utveckling
Leader Söderslätt
Skånes ess
Leader Lag PH
Lundaland – hemsida under uppbyggnad

Vill du också starta ett leaderprojekt?

Föreningar, företag, organisationer och myndigheter kan söka stöd.
Projektet ska vara begränsat i tid, omfattning och kostnad med tydliga mål som kan utvärderas och mätas.
Resultatet av ett leaderprojekt måste vara till bred nytta.

Har du en idé, börja med att gå in på vår sajt och testa den mot tio frågor.
Här hittar du frågorna.

Nästa LAG-möte för nya ansökningar är 27 mars 2017
Ansökningshandlingarna ska vara inne senast den 10 februari.

Jul på Leader


Från och med julhelgen till och med den nionde januari håller vi stängt på kontoret. Vill man ändå boka ett möte, går det bra att ringa Annika.

 
God Jul och Gott Nytt År
Annika, Sylvia, Jonas

 

Dela: