Inspiration

Trygg Natt: ”Om samhället gjorde rätt, hade vi inte behövts”

Publicerades den 30 september 2020

Med det nya Leaderprojektet Trygg Natt vill Nour Habib skapa en meningsfull framtid för unga människor i utsatta områden i Helsingborg. Genom att lyfta fram alternativ till en kriminell livsstil, skapa nätverk kring ungdomarna och visa på vägar till jobb så vill man skapa trygghet kring särskilt utsatta grupper av unga. Idén handlar om att skapa ett meningsfullt liv för ungdomarna så att de blir positiva förebilder för den yngre generationen, vilket leder till ett hållbart samhälle även i utsatta områden.

Text och foto: Maria Lundgren, Leader Nordvästra Skåne med Öresund

– Grejen är ju, att om samhället hade jobbat rätt med frågor som rör utsatta områden och de barn och unga som växer upp där, så hade initiativ som Trygg Natt inte behövts, säger Nour Habib, grundare av organisationen Trygg Rätt som ligger bakom projektet.

Man använder oss som en röst

Jag träffar ungdomarna som ska delta i Trygg Natt, Nour Habib och hans sidekick Filip en lördagkväll i Helsingborg. Via Trygg Rätts instagram så har ett antal unga killar själva tagit kontakt och anmält sig till Trygg Natt. Tanken är att skapa en frizon där man samlas på helgerna och efter skolan. Här kan man snacka om viktiga saker, lyssna på föreläsningar och gå utbildningar ihop. Killarna som är med är mellan 15 och 25 år, och alla bor i utsatta stadsdelar i Helsingborg. Stämningen är välkomnande, varm och lite nervös. Alla har lite fjärilar i magen inför kvällen.

Jag frågar ungdomarna vad ett utsatt område är enligt dem.

– Utsatta områden har alltid fler tidningsrubriker, än andra områden, säger en av killarna och tittar lite uppgivet på sina kompisar.
– Det handlar också om etnicitet, om hur man pratar och hur man klär sig. Det är stor skillnad på område och område, om man ser till dessa faktorer, menar en annan av deltagarna.
– Det är mediernas fel att det finns utsatta områden. De väljer att lyfta fram det dåliga på ett sätt som skapar skillnader på var man växer upp, menar en tredje person. En kompis kopplar snabbt på hans resonemang:
– Alltså alla dessa områden finns ju av politiska skäl. Man använder oss som en röst för att få ekonomiska resurser. Man vill bevara allt som det är. Hade det inte varit så hade man kunnat förändra detta på en sekund genom att rikta resurser hit där de behövs.

”Man känner sig förnedrad”

Vägar in i samhället

Hur får detta er att känna er, frågar jag ut i rummet.

– Man känner sig förnedrad, säger en kille och alla i rummet nickar instämmande.

Ungdomarna menar att det känns som att man struntar i dem som är från dessa områden, vilket man inte gör med dem som kommer från ”finare områden”.

– Man gillar att prata om oss, men man gör inte tillräckligt för att exempelvis motarbeta fördomar, rasism eller för att släppa in oss i andra delar av samhället.

Och det är exakt detta som Nour Habib vill motverka med sitt projekt. Genom att ge ungdomarna chans att prata om problem, eget ansvar, skola, jobb och annat som är viktigt så skapar man en bredare förståelse för samhället, men också vägar in i det. En del i detta är att ett antal inbjudna personer kommer att föreläsa för ungdomarna. Föreläsarna kommer sedan att ta med sig en eller ett par av deltagarna som praktikanter på sina arbetsplatser under ett par veckor. Några av föreläsarna kommer också att kunna erbjuda en anställning eller praktik till ett par av killarna.

Först ut att föreläsa var Christian Bångdal, delägare på Cloud-gruppen i Halmstad. Efter föreläsningen så frågade han vem som var intresserad av att hänga på honom och 70 procent av deltagarna räckte genast upp handen.

– Det Trygg Natt gör för ungdomarna är fantastiskt och så viktigt på alla plan, säger Christian.

Resultatet ska spridas i alla tio kommuner

Målet med projektet är också ett slutseminarium för att sprida resultatet av projektet i samtliga tio kommuner i nordvästra Skåne. Minst 20 ungdomar från stadsdelarna Dalhem, Drottninghög, Fredriksdal, Högaborg, Planteringen och Närlunda i Helsingborg ska ha tagit del av verksamheten vid projektets slut.

– Lyckas man hjälpa en av de unga som sökt sig till projektet, så har projektet redan betalat sig själv. Varje människa som hamnar i utanförskap, kostar samhället stora pengar. Det handlar om människor som far illa helt i onödan, menar Max Persson som sitter som suppleant i LAG-styrelsen för Leader Nordvästra Skåne med Öresund.

Läs mer på:

Trygg Natt


Trygg Rätt

Trygg Rätt arbetar med att få ut ungdomar ur kriminella kretsar. För att få ungdomarna att bryta sina dagliga rutiner och hålla sig borta från kriminella kretsar anordnar Trygg Rätt olika aktiviteter och föreläsningar. Under tre perioder har man lyckats få ut 71 unga män från kriminella kretsar till en anställning och ett tryggare liv. Detta skapar också ett tryggare samhälle för alla.

Läs mer på:
https://tryggratt.se/

 

Stödet kommer från regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling 2014-2020.

 

 

 

Dela: